آموزش های مربوط به الکترونیک و قدرت و مهندسی پزشکی-تعمیر انواع تجهیزات پزشکی- انجام کلیه امور برقی بهمراه مشاوره رایگان- فروش انواع قطعات برقی بهمراه نصب رایگان (خانگی و صنعتی )- 09109755786

اشتراک در خبرنامه

جهت عضویت در خبرنامه لطفا ایمیل خود را ثبت نمائید

Captcha

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 3
  • بازدید دیروز : 5
  • بازدید کل : 19798

فشار خون سنج


پیشینه فشار خون سنج

گردش خون در بدن هزاران سال است که مورد مطالعه است. در زمان های قدیم ، چینی ها این واقعیت که خون در رگ های خونی گردش می کند را می شناختند و تئوری هایی را در مورد نحوه کار این سیستم ها ارائه دادند. شواهد همچنین حاکی از آن است که دانشمندان در هند با تأکید بر نبض و ماهیت پویای آن ، دانش خاصی در مورد گردش خون ایجاد کرده بودند.

درک گسترده ای از گردش خون و سیستم گردش خون در اوایل سال 1600 توسط پزشکی به نام ویلیام هاروی ایجاد شد. او تدریس در مورد گردش خون را در سال 1615 شروع کرد و بعداً اثر خود را در سال 1628 با عنوان Exercitatio Anatomica de Motu Cordis et Sanguinis در Animalibus (حرکت قلب و خون در حیوانات) منتشر کرد. کارهای او به پایه و اساس مطالعه سیستم گردش خون تبدیل شد و تا امروز هم بسیار مورد توجه است.

هنگامی که ارتباط بین ضربان قلب و نبض کشف شد ، می توان میزان خون و فشار خون را تعیین کرد. در سال 1733 ، استفن هالس اولین اندازه گیری فشار خون را روی یک اسب ثبت کرد. او این کار را با قرار دادن یک لوله شیشه ای بلند به صورت عمودی در سرخرگ ، با مشاهده فشار در هنگام جریان خون از بالای لوله مشاهده کرد.

در سال 1881 ، اولین اسپیگمانومتر سنج توسط ساموئل سیگفرد کارل ریتر فون باس اختراع شد. این یک لایه لاستیکی بود که برای محدود کردن جریان خون در سرخرگ ها پر از آب بود. لامپ سپس به ستون جیوه وصل شد ، که می توانست فشار لازم برای پنهان کردن کامل پالس را به میلی متر جیوه منتقل کند.

اندازه گیری فشار خون مدرن تا سال 1905 ساخته نشده بود ، هنگامی که دکتر نیکولای کروتکوف تفاوت بین فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک را کشف کرد. این فشارها مطابق با ظهور و ناپدید شدن صداها در شریان ها به عنوان فشار اعمال می شد و سپس آزاد می شود. این نوع فشار خون سنج معروف به عنوان Korotkoff است ، استفاده از صداهای سیستولیک و دیاستولیک اکنون در اندازه گیری فشار خون استاندارد است.

از آن زمان تاکنون پیشرفت های بیشتری در فشار سنج انجام شده است. در حال حاضر در انواع سبک های مختلف اعم از جیوه ای گرفته تا نسخه های بی هوشی و الکترونیکی موجود است ، اندازه گیری فشار خون به عنوان یک نشانه مهم حیاتی هنگام تشخیص بیمار دقیق تر و مورد پذیرش قرار گرفته است.

فشار خون

فشار خون بر دو نوع سیستولی و دیاستولی تقسیم و نام‌گذاری می‌گردد که گاهی با نام حد بالا و حد پایین نیز شناخته می‌شود.

فشار خون سیستولی

فشار موجود در هنگامی‌است که ماهیچه قلب بطور کامل منقبض شده و خون را به درون سرخرگ یا شریان فرستاده باشد و در مقابل، هنگامی‌که قلب در حالت استراحت بین دو ضربان به سر می‌برد و خون به واسطه فشار درون رگ‌ها و دریچه‌های درون‌وریدی در حال بازگشت به قلب و پر نمودن بطن راست است.

از دید دانش فیزیک فشار خون به نیرویی گفته می‌شود که توسط خون در جریان، به دیواره رگ‌ها وارد می‌آید و یکی از علائم اصلی حیات است.فشار یک مفهوم فیزیکی است، مقصود از فشار اشاره به «قدرت» یک مایع متحرک است

فشار خون با جریان یافتن به شاهرگ‌ها و به رگ‌ها کم می‌شود. اصولاً فشارخون در بخشهای مختلف سیستم گردش خون متفاوت است. معمول‌ترین روش اندازه‌گیری فشار خون به‌وسیله فشارسنج است که با استفاده از ارتفاع جیوه برای اندازه‌گیری فشار خون در حال چرخش در رگ‌ها استفاده می‌کند. با این‌که خیلی از فشارسنج‌های فعلی دیگر از جیوه استفاده نمی‌کنند، فشار خون هنوز در تمام دنیا با mmHg یا میلیمتر جیوه اندازه‌گیری می‌شود.

فشار بالا بروی عروق مغز باعث ایجاد سکته مغزی می گردد و باعث کاهش عملکرد کلیه ها خواهد شد. همچنین برروی قلب اثر کرده و سبب تسریع در ایجاد گرفتگی عروق قلب و سکته قلبی می شود.

قبل از اینکه فشارخون شما اندازه گیری شود، بهتر است که شما حدالاقل ۵ دقیقه استراحت کنید و مثانه ی خالی داشته باشید. حین اندازه گیری فشارخون صحبت نکنید.

میزان فشار در شبانه روز متغیر است و کم و زیاد می شود. یکی از بهترین روش های بررسی فشار خون استفاده از دستگاه فشار خون دیجیتال در منزل است. در مجموع به تمام بیماران توصیه می شود یک دستگاه فشار خون قابل اعتماد دیجیتالی درمنزل داشته باشند.

برای گرفتن فشار صحیح به توصیه های زیر عمل نمایید:

۱- حداقل ۵ دقیقه قبل از گرفتن فشار خود استراحت نمایید.

۲- حداقل ۳۰ دقیقه قبل از گرفتن فشار، از مصرف سیگار ، چای و قهوه اجتناب نمایید.

۳- برای گرفتن فشار صحیح حتما باید دست، عریان بوده و در سطح قلب روی تکیه گاه مناسب قرار گیرد.

۴- برای بار اول، هم فشار خون دست راست و هم دست چپ گرفته شود و دستی که فشار خون بالاتر دارد از این به بعد مبنای اندازه گیری فشار خون قرار می گیرد.

۵- سعی کنید روزی بیش از یکبار فشار خود را نگیرید. چندین بار گرفتن فشار خون و وسواس بخرج دادن باعث ایجاد اضطراب در شخص خواهد شد.

۶- هر بار فشار خود را با ذکر تاریخ ثبت نمایید.

۷- هنگام گرفتن فشار حرف نزنید و پاها کراس اور (روی هم) نباشد.

نحوه فشار خون گرفتن

قرار گیری دست و نوع نشتن در اندازگیری فشار خون بسیار موثر می باشد.

کاف فشار سنج را دو انگشت بالاتر از چین خوردگی آرنج می بندیم. کاف فشار سنج را نه خیلی سفت و نه خیلی آزاد می بندیم به گونه ای که دو انگشت به راحتی زیر آن برود.

گوشی را زیر کاف روی جایی که نبض بازویی را حس کرده ایم میگذاریم و به وسیله پوآر ، کاف را تا 30 میلیمتر جیوه بیشتر از جایی که نبض فرد را حس نکنیم باد می کنیم.

پیچ پوآر را به آرامی باز می کنیم ، زمانی که اولین صدا را شنیدیم عدد فشار سنج فشار سیستول را نشان می دهد و جایی که صدا قطع و یا بسیار زیاد می شود عدد فشار دیاستول را نشان می دهد.

یک نکته مهم و قابل توجه فشار متوسط شریانی یا همان MAPمی باشد. در هنگامی که می خواهیم فشار بیمار را پایین بیاوریم فشار MAP به ما نشان می دهد که فشار تا چه میزانی باید پایین بیاید. فشار متوسط شریانی از طریق فرمول های زیر قابل محاسبه می باشد:

MAP= (SBP + 2DBP)/3

یا

MAP= DBP + 1/3(SBP - DBP)

 

دستگاه فشار خون یا دستگاه فشار سنج

دستگاه فشار خون یک وسیله ضروری در تشخیص پزشکی است. فشار خون بوسیله دستگاه مخصوصی به نام فشارسنج قابل اندازه‌گیری است. فشارسنج پزشکی انواع و اقسام بسیاری دارد اما سه نوع دستگاه فشار خون جیوه‌ای و فشارسنج دیجیتال و دستگاه فشار سنج عقربه‌ای در ایران بیشتر کاربرد دارند.

۱- دستگاه فشار خون جیوه‌ای

فشارسنج جیوه‌ای مهمترین استاندارد اندازه‌گیری فشار خون شناخته می‌شود. هنگام خواندن فشار، باید به اعدادی دقت شود که در دو طرف

ستونجیوه ارائه شده‌اند .احتمال درست کار نکردن این دستگاه خیلی کم است ،اما با این حال استفاده از فشارسنج جیوه‌ای رو به کاهش است، چون جیوه سمی است و می‌تواند محیط را آلوده کند.

یکی از بیشترین مشکلاتی که برای این نوع فشار سنج پیش می آید، مقطع شدن جیوه در ستون فشار سنج است. در این حالت تمامی جیوه باید تخلیه شود و دوباره در ستون ریخته شود. البته به دلیل سمی بودن جیوه این عمل باید با احتیاط انجام شود. همین سمی بودن جیوه و امکان شکستن ستون جیوه و خطراتی از این قبیل سبب کاهش استفاده از این نوع فشار سنج می باشد.

 

۲- فشارسنج دیجیتال

مانیتورها به طور کلی دارای بخش های اساسی یکسانی هستند. لایه داخلی کاف با هوا پر می شود و به بازو فشار وارد می کند. لایه ی بیرونی کاف دارای چسب است که در محل بسته شود. با خالی کردن باد کاف، ضربان قلب و جریان خون به طور خودکار توسط دستگاه فشار خون اندازه گیری می شوند که به دلیل تغییر حرکت خون در شریان می باشد.

مانیتور های دیجیتالی که بر روی بازو بسته می شوند به طور کلی دقیق تر هستند. اگر نمی توانید یک کاف به اندازه کافی بزرگ برای بازو خود پیدا کنید، می توانید از نوع مچ بند استفاده کنید. اما دستگاه هایی که به انگشت وصل می شوند کارآمد نیستند.

کار با دستگاه فشار خون دیجیتالی راحت بوده و معمولا نیازی به گوشی پزشکی جهت گرفتن فشار ندارد. دستگاه فشارسنج دیجیتالی به دو نوع مچی و بازویی تقسیم می شود که معمولا بازویی آن مطمئن تر است.

دستگاه فشارسنج مچی کاملا اتوماتیک است. مچ بند به طور خودکار پمپ میشود و سپس هوای درون آن تخلیه میگردد. برخی از دستگاه های فشارسنج مچی دارای یک مچ بند فشرده هستند که همراه با دستگاه ارائه میشود (همانند ساعت مچی). دستگاه های فشارسنج مچی در صورتیکه به درستی مورد استفاده قرار بگیرند نتایج قابل اطمینان ارائه می دهند. مکانیسم فشار سنج بازویی نیز مشابه است فقط فشار سنج را ۲ سانتی متر بالاتر از آرنج قرار می دحند و دست باید صاف باشد و مچ بسته نباشد.

دستگاه های فشارسنج انگشتی، که اندازه گیری را از طریق انگشت سبابه انجام میدهند معمولا نتایج نادرست ارائه میدهند. این پدیده در صورتی رخ میدهد که انگشت سبابه در ارتفاع همسطح قلب قرار نگرفته باشد یا شریانهای کوچک انگشت به دلیل سرد بودن دست منقبض شده و فشار خون پایین تری را نشان دهند.

 

 

۳- فشارسنج عقربه‌ای

فشارسنج عقربه‌ای وسیله‌ای فنردار است که با استفاده از فشار هوا عقربه‌ای را روی صفحه مدرجی حرکت می‌دهد که هر درجه ی آن نشان گر یک میلیمتر جیوه‌است .این نوع دستگاه فشار خون حملش نسبت به نوع جیوه‌ای راحت‌تر است و ارزان تر می باشد.

 

جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره و خرید دستگاه فشار سنج با خدمات پس از فروش مادام العمر می توانید از راه های زیر با ما ارتباط برقرار نمایید:

09109755786

@electroasak

electroasak

 جهت مشاهده فیلم کامل اموزش فشارسنج می توانید آن را از طریق فایل زیر دانلود کنید.

 

  انتشار : ۵ خرداد ۱۳۹۹               تعداد بازدید : 91

برچسب های مهم

دیدگاه های کاربران (0)

جهت تماشای آموزش های رایگان به صفحه اینستاگرام ما مراجعه فرمایید: https://www.instagram.com/electroasak_bme

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما